Ontstaan
Denken we tegenwoordig hip te zijn met het dragen van een mantel… Eigenlijk is het niets nieuws! De oude Grieken en Romeinen zetten deze trend al eeuwen geleden. Wollen overjassen werden in de Eerste Wereldoorlog al gedragen door soldaten. Sinds 1920 werd de combinatie van beide ’s winters een terugkerend item in het straatbeeld
Jeuk!
Er zijn wol soorten die soms wat kunnen prikken. Dit heeft te maken met de vezels in de wol. Als de wol grof van structuur is zullen er meer onregelmatige vezels in zitten. Wol soorten waarbij de kans op irritatie klein is zijn bijvoorbeeld: alpaca wol, merino (schaap), mohair (geit) en kasjmier (geit).
Onderhoud
De aankoop van een wollen jas is goede investering, want hij gaat vaak jaren mee. Daar moet je dan soms ook een flink voor in de buidel tasten. Hoe onderhoud je deze masterpiece dan het best?
De belangrijkste tip is om je wollen jas niet in de wasmachine te doen en nooit te strijken. De kans op krimpen of vervilten is groot. Veel wasmachines hebben tegenwoordig wel een wol-programma, maar bij de temperatuur van 30 graden krimpt je jas alsnog. Laat hem dus lekker reinigen bij de stomerij, dan gaat je jas een flink aantal jaren mee!
Mocht je je jas na het zomerseizoen tevoorschijn toveren en er zitten toch wat kreukels in? Hang hem dan in de badkamer terwijl je een warm bad of warme douche neemt. Zo stoom je je jas kreukvrij en is hij weer klaar voor het nieuwe seizoen!
Pasvorm
Hoe weet je nou welke soort jas of mantel jou het best past? Let dan met name op de lengte en vorm van de jas. Accentueer je lange benen door een lange jas te kiezen. Ben je wat korter in lichaamslengte? Kies dan een model dat net boven de knie valt óf zoek een jas met een extra hoge taille. Dit verlengt optisch je benen.
Duurzaam
Duurzame wollen jas? Kijk onder andere bij
Expresso en
Benetton.