/ Door

  Je eigen kleding maken? Goed idee!

  Nieuwe kleding kopen is leuk en het geeft je een goed gevoel om die nieuwe outfit te showen. Maar er zitten ook nadelen aan. Zo is nieuwe kleding vaak duur én is de productie ook nog eens slecht voor het milieu. De landen waarin onze kleren worden gemaakt, zijn flink vervuild door deze industrie. Hiernaast zijn de arbeidsomstandigheden in zulke landen vaak ook erg slecht. Om jouw steentje bij te dragen aan een betere wereld, kun je bijvoorbeeld zelf kleding maken of bestaande kleding vermaken. Je helpt trouwens niet alleen onze planeet, maar ook je portemonnee.

  Image title

  Perfecte pasvorm en voldoening

  Wanneer je zelf kleding naait, denk je extra lang na over het model van het kledingstuk, de pasvorm en de stof die je gebruikt. Je steekt veel energie in je project, dus zult extra je best doen om er iets moois van te maken. Uiteindelijk heb je dus een item waar je heel lang mee kunt doen, omdat het perfect bij je look en je pasvorm past. Je creëert ook nog eens je eigen duurzame garderobe, en dat geeft veel voldoening! Stof kopen kan duur uitvallen, maar er zijn mogelijkheden om goedkoop je eigen kleding te maken.

  Goedkope stof en kleding vinden

  Wil je een nieuw lapje stof kopen, kijk dan eens bij de kringloop of op Marktplaats! Voor een paar euro heb je al genoeg stof voor een nieuw kledingstuk. Naaigaren kun je voor een leuke prijs op de markt vinden. En als je goedkope energie hebt, kost het naaien zelf ook nog minder.

  Een andere mogelijkheid is om tweedehands kleding te kopen en hiervan iets nieuws te maken. Van een lange oma-jurk maak je bijvoorbeeld een hip lang vest door de voorkant open te knippen en een zoompje te maken. Ook hiervoor is de kringloop de perfecte shoplocatie. Retro is trouwens helemaal in de mode. Dus met wat kleine aanpassingen maak je van die retrosweater of rok een uniek kledingstuk. Je kunt natuurlijk ook je eigen oude kleding aanpassen. Een simpel T-shirt wordt weer modern met een stukje kant, en die saaie jeans wordt een stuk leuker met wat scheuren.

  Aantal simpele manieren om je eigen kleding te maken

  Je hoeft niet super ervaren te zijn met een naaimachine om iets leuks te maken. Een paar simpele projecten die helemaal in de mode zijn, zijn bijvoorbeeld:
  - Maxirok
  - High-waisted jeans omgetoverd tot high-waisted shorts
  - Crop top (gemaakt van een oud saai t-shirt)

  Met wat creativiteit, geduld, een simpele naaimachine en een goede stofschaar kom je al een heel eind. En als je ook nog wat leuke knopen en lintjes koopt op de markt of bij de kringloop winkel, tover je in een handomdraai je oude kleding om tot nieuwe moderne kledingstukken.


  0 reacties op dit artikel