Filteren

    Pump, naaldhak.. Eeh, hoe noemen we wát eigenlijk?

    Een pump is een schoen zonder sluiting met een hoge, vaak brede, hak. Een naaldhak is officieel een andere categorie, omdat deze een hogere en dunnere hak hebben dan een pump. Beide soorten bieden varianten aan als peeptoes, ronde neuzen, spitse neuzen of met een plateau onder de voorzijde van de schoen.

    Pumphistorie

    Waar de pump nu staat voor elegantie en vrouwelijkheid, ligt de oorsprong van ons geliefde muiltje bij de Romeinen. Zij droegen een soort houten plateauzool van 10 cm hoog om niet met hun voeten in de blubber te staan. Iets later werd de hak geïntroduceerd door mannelijke ruiters die met een hak meer grip in de stijgbeugels van hun paard hadden. Het hebben van een paard was een luxe en mede daardoor werd in de 17e eeuw het dragen van hoge hakken een statussymbool in West-Europa. Uiteindelijk kozen de mannen toch voor een comfortabele en praktische schoen en lieten ze de hak achterwege. Gelukkig maar voor alle dames!

    Tips voor lopen op hoge hakken:

    - Probeer lekker op je hielen te leunen zodat de druk op je voorvoet verlicht wordt.

    - Neem kleinere passen.

    - Leg Anti slip gel pads in je pumps zodat je er zo min mogelijk wrijving ontstaat.

    - Koop schoenen die meebuigen bij de voorvoet voor een fijne afwikkeling van de voet.

    - Draag schoenen met een plateau onder de voorzijde; ze zien er lekker hoog uit en zijn vriendelijker voor de druk op de voorvoet.

    - Loop je al niet zo soepel op hakken? Koop dan een blokhak in plaats van een naaldhak. Dan hoef je in ieder geval niet te balanceren op je hiel.

    - Is de zool iets te glad? Schuur hem op met wat schuurpapier!

    Onderhoud

    Veel pumps zijn gemaakt van leer soorten zoals glad leer, lak leer of suède. Hoe houd je je nieuwe pareltjes netjes?

    Als de pump bestaat uit glad leer, poets hem dan eerst met een zachte borstel af zodat alle kleine zandjes verwijderd zijn. Daarna kan je het invetten met een (bijen)was die het leer beschermt tegen uitdroging en verzorgt zodat het soepel blijft. Gebruik geen poets waarin siliconen in verwerkt zijn. Hierdoor kan het leer niet meer ademen. Bestaan je schoenen uit lakleer en zit er een vlekje op? Poets hem voorzichtig weg met een beetje Vaseline of speciale lak mousse. Pumps met een reptielen-print zijn wat lastiger in onderhoud. Spray de schoenen goed in tegen vlekken en vocht. Mocht er toch een vlek op komen, verwijder die dan met een vochtige doek met heet water.

    Suède is een licht ruwe stof die je snel kan beschadigen. Mocht er een vlek op zitten, probeer deze er dan voorzichtig uit te stomen. Houd je pump boven een bak kokend water en probeer de vlek voorzichtig met een schone doek te verwijderen. Een simpele gum (kleurloos) kan ook nog wel eens wonderen doen! De kans dat de neuzen van je pumps wat sneller kaal gaan ogen is groot. Dit worden ook wel gladde plekken genoemd en die kan je met een suèdeborstel oppoetsen. Je zal zien dat het materiaal weer wat ruwer wordt. Spray de pumps voor gebruik goed in met een vuilafstotende spray!

    Wist je dat?

    - Mannen in de 17e en 18e eeuw hogere hakken droegen dan vrouwen?

    - Als je vaak op hakken loopt je achillespees korter wordt?

    - De sleehak is ontstaan doordat er in WO2 geen staal meer beschikbaar was voor hakken en er daardoor met kurk gewerkt werd?

    - Mensen die een wat kortere lichaamslengte hebben het beste pumps met een spitse neus kunnen dragen voor een optisch langere lengte?

    - Je natte schoenen nooit bij de kachel moet laten drogen? Er ontstaan dan barstjes in het materiaal, zonde!

    Pumps

    sorteren op