/ Door

  De leren jas, altijd in de mode

  Onze kledingkeuze wordt constant beïnvloed door wat er in de mode is. Sommige kledingstukken zijn echter altijd in de mode, de leren jas bijvoorbeeld. Wist je dat dit item al ruim 100 jaar gedragen wordt?
  Image title
  Leren jassen werden voor het eerst door vliegeniers gedragen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De jassen stonden bekend als bomber jackets en hadden als doel om de piloten op grote hoogte warm te houden. De eerste leren jassen waren bruin, maar al snel werd zwarte leren jassen de standaard.

  In 1928 ontwierp de Amerikaanse regenjasontwerper Irving Scott leren motorjassen geïnspireerd op de pilotenjassen uit WWI. Hij noemde deze jassen Perfecto, naar zijn favoriete sigarenmerk. De echte doorbraak van de leren herenjas kwam in 1953, toen Marlon Brando in zijn rol als leider van een motorbende voor het eerst een exemplaar droeg op het witte doek. Hiermee was het imago van de leren jas bepaald: gevaarlijk, stoer en rock-‘n-roll.

  Onder leiding van onder andere bands als The Ramones en The Sex Pistols werden leather jackets in de jaren 70 overgenomen door verschillende subculturen, waaronder de punkers. In dit decennium werden onder invloed van het feminisme voor het eerst ook vrouwen gespot in een leren jas: de typisch mannelijke jas was uniseks geworden.

  In de jaren 80 liet Michael Jackson zien dat de leren jas niet per sé zwart hoeft te zijn en ontstonden er steeds meer varianten op het ooit simpel bruin of zwart gekleurde jack. Toen in de jaren 90 ook supermodellen zoals Kate Moss met de trend aan de haal gingen, verdween het ooit zo controversiële karakter van de jas helemaal.

  [producten1] [producten2] [producten3] [producten4] Tegenwoordig is de leren jas niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Enthousiast geworden? Kijk dan in ons overzicht met leren jassen en kies jouw favoriet.


  2 reacties op dit artikel
  Plaats reactie
  • F de Berg -
   500 euro voor een leren jas is best veel. Ik wil eigenlijk niet meer dan 2 / 300 euro uitgeven.
  • Joost Boelen -
   Misschien zou ik zelf ook eens zo'n jasje moeten aanschaffen. Ik het het ongefundeerde idee dat zo'n leren jas niet bij mij staat. Echter, bij mijn pa, die dezelfde postuur heeft als ik, staat zo'n jasje super. Mijn voorkeur ga denk ik uit naar een bruin gekleurd leren jasje.Grappig verhaal: mijn Pa kocht een mooi jasje in Turkije. Het is dus een prachtig jasje , maar kostte wel 500 euro !!. Vrienden van de familie plagen hem daar nog steeds mee. Uit deze jasjes blijkt ook wel dat hij misschien een ietsie pietsie teveel heeft betaald.